Gør dine lægge ondt, når du løber? Her er mine tips!
Hvem har ikke haft læggesmerter efter en løbetur? Jeg vil vove at påstå, at det er højsæson for "løbesko" nu. I de sidste to uger har jeg haft flere løbere på besøg på klinikken med ømme løbere. Gennem dette indlæg vil jeg forsøge at svare på, hvad årsagen til dette kan være, og hvad du bør gøre for at forhindre dette.
Smerter i læggene på løbere
Bensmerter hos løbere forekommer ofte. Denne tilstand opstår gradvist og er IKKE resultatet af en skade. Smerterne starter som regel under løbeturen og øges i intensitet, jo længere du løber. Benet føles ofte stift og smertefuldt og kan føre til, at du i en periode må lægge løbeskoene på hylden. Kalve har det ofte bedre 1-2 dage efter løbeturen.
Se også: Har du plantar fasciitis? Dette er, hvad du skal gøre
Start med at finde årsagen
Min erfaring som terapeut er, at mange løbere ikke erkender, at de har ondt, når de løber. De presser sig selv gennem løbeture med en tro på, at "sår skal drive ondt ud". De vil simpelthen ikke acceptere, at de er såret. Genkender du dig selv?
Så for at finde årsagen - skal du først indse, at du kommer til skade.
Her vil jeg anbefale, at du kontakter kyndige fagfolk, der arbejder med lægproblemer.
Der er kun nogle få potentielle årsager, der kan forklare denne tilstand. To almindelige årsager og en lidt mere sjælden. Jeg vælger at starte med den sidste:
Kompartmentsyndrom – en sjælden tilstand
I underbenet har du flere muskler og hver muskel er omgivet af en fascie - dette kaldes et rum (muscle lodge). Når du træner, øges rummet i størrelse, da blodet strømmer ud til musklerne. Hvis trykket er for stort i forhold til rummet, kan det føre til, at musklerne ikke får nok ilt. Dette kan føre til smerter og kramper i underbenet. Musklerne føles ofte stramme og smertefulde. Hvis trykket er meget højt, kan nerver også midlertidigt miste deres blodforsyning. Dette kan forårsage symptomer som prikken og følelsesløshed.
Jeg vil gerne påpege, at jeg ikke taler om akut kompartmentsyndrom her. Det er en alvorlig tilstand, der opstår efter en akut skade (f.eks. brud) og kræver øjeblikkelig medicinsk behandling.
De to mest almindelige årsager til "running backs"
I klinikken ser jeg ofte 2 grunde til, at løbere kommer med ømme ben:
- Benet er blevet overbelastet
- Benmusklerne er for svage
1. Benet er blevet overbelastet
Start altid med dette spørgsmål: "Har jeg trænet for meget, med for lidt hvile?" Jeg anser sandsynligheden for, at du vil svare ja til dette spørgsmål for høj. Du bør se nærmere på den samlede belastning for den sidste periode. Har du skiftet dit almindelige løb ud med intervaltræning og bakkeløb? Har du øget din ugentlige løbedistance fra 2 miles til 5 miles?
Jeg har også haft mange løbere, der har købt "barfodssko" og skiftet til forfodsløb. Dette går normalt galt. Landing på forfoden vil stresse lægmusklerne og Achilles mere, end hvis du lander på hælen.
Hvis du opdager, at du har overbelastet læggen (hvilket du højst sandsynligt har gjort), bør du inkludere nogle sessioner med hvile. Skift dine løbesko ud med en foam roller og lidt stræk i et stykke tid og begynd gradvist din løbetræning igen.
2. Benmusklerne er for svage
Jeg vil klart anbefale, at du reducerer løbebelastningen og tilføjer en periode med alternativ træning, før du finder ud af, om lægmusklerne er for svage. Styrketræning på en læg, der allerede er overbelastet, kan forværre problemet.
Hvordan finder jeg ud af, om lægmusklerne er for svage?
Når jeg tester benmusklerne på mine patienter, beder jeg dem om at lave så mange enkeltbens tåløft, som de kan. Her skulle de klare omkring 30 gentagelser. Mit mål er, at løbere skal kunne lave 40 gentagelser. Til sidst sammenligner vi højre side vs venstre side. Mange løbere tester dårligt på denne test og det kan så være en forklaring på smerterne i læggene under løbeturen. Kalven er simpelthen for svag til at holde til din løbebelastning.
Et-bens tåløft kan være en god øvelse til at styrke lægmusklerne. Som regel beder jeg mine løbepatienter om at begynde at lave tobenet tårejsninger i den første uge (15 reps x 3 sæt). Fra uge 2 starter vi med tårejsninger på det ene ben (20-25 reps x 3 sæt).
Få adgang til gratis træningsprogram
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere nyttige løbetips